Levering binnen de 2 werkdagen

Kerst reis rond de wereld

Door Valerie Vanbiervliet op

Wereldwijd raakt iedereen in de X-mas spirit, want Kerstmis is toch wel hét feest der feesten dat echt overal gevierd wordt. Al gebeurt dat niet overal op dezelfde manier… Benieuwd welke kersttradities de rest van de wereld er op nahoudt? Ravi neemt je mee op een Kerst reis rond de wereld!

10 opvallendste kersttradities wereldwijd

Van dessert overkill tot pudding gooien, wij selecteerden de 10 opvallendste kersttradities wereldwijd: ho-ho-ho!

1. Food coma in Frankrijk

Onze eerste halte is Frankrijk, waar de tradities nog niet al te veel afwijken van die van ons, al nemen ze daar het concept van food coma wel heel letterlijk… Naast een uitgebreid kerstmenu, dat ook wij jaarlijks op tafel toveren, gaan ze daarna all out met maar liefst 13 desserts. En er is geen ontkomen aan, want ze worden allemaal samen op tafel gezet en de gasten moeten van alles eten. Het getal 13 wordt gelinkt aan Jezus en de 12 apostelen, waarvan je er dus geen enkele mag overslaan. De desserts moeten ook bepaalde ingrediënten bevatten zoals vijgen, amandelen, walnoten en rozijnen, als verwijzing naar de 4 kloosterordes van de monniken, met daarnaast ook nog gekonfijt fruit, taartjes en snoep, zoet brood, noga en mandarijn. Aan tafel!

2. Fastfood als kerstdish in Japan

Geen fancy kerstdiners in Japan, daar houden ze het op…gefrituurde kip van KFC. De traditie ontstond in de jaren 70, toen Takeshi Okawara, de manager van de eerste KFC vestiging in Japan, Kurisumasu ni wa Kentakki ofwel Kentucky for Christmas lanceerde. Dit bij gebrek aan andere kersttradities, aangezien Japan niet echt christelijk is. De Japanners waren daardoor instant laaiend enthousiast en tegenwoordig reserveren ze al weken op voorhand een tafel of staan ze uren in de rij om een bucket gefrituurde kip te scoren.

3. Paardenkop op een stok in Wales

In Wales vieren ze volgens de Mari Lwyd-traditie waarbij in elk dorp één gelukkige (of not so much) zich mag verkleden als paard. Dit met een wit laken en een paardenkop op een stok. Om vervolgens samen met een klein groepje de straat op te trekken en overal aan te bellen. Waar ‘het paard’ getrakteerd wordt op iets lekkers, daar zullen ze volgens de traditie het komende jaar geluk hebben. Better be prepared dus als het paard voor de deur staat!

4. Potje pudding gooien in Slowakije

In Slowakije wordt het lekker messy bij het dessert. Zo wordt er volgens de traditie loksa-pudding gegeten. Dat is op zich nog niet zo vreemd, maar wel de gewoonte die erbij komt kijken, namelijk dat de oudste man van de familie een eetlepel pudding tegen het plafond gooit. Hoe langer de pudding blijft plakken, hoe meer geluk de familie zal hebben. Drie keer nadenken dus als je voorstelt om host van het kerstfeest te zijn dus…

5. Single & ready to mingle in Tsjechië

All the single ladies kunnen met een gerust hart naar Tsjechië trekken voor Kerst. In plaats van dat ze bestookt worden met vragen à la ‘nog altijd geen lief gevonden?’ of ‘ben je niet te kieskeurig?’, mogen de vrijgezelle vrouwen op kerstavond een schoen, met high heels jawel, over hun schouder richting de voordeur gooien. Als de punt van de schoen in de richting van de deur wijst, trouw je binnen het jaar. Who needs een dating app?

6. Diner met ghosts in Portugal

Beetje spooky, maar ook mooi: in Portugal zetten ze op kerstdag enkele borden extra op tafel want ze geloven dat de geesten van overleden familieleden die nacht zullen langskomen. Daarom blijven ook de restjes van het kerstdiner op tafel staan en kruimels worden in de haard gegooid om de overledenen te eren.

7. Geen kerstman, wel een boomstam in Catalonië

In Catalonië krijgen de kinderen vanaf 8 december een boomstam onder hun hoede, die de naam Tio de Nadal draagt. Deze wordt versierd met een gezicht en pootjes en in de weken voor Kerst moeten de kinderen hem verzorgen met eten en een dekentje tegen de kou. ‘s Nachts switchen de ouders de boomstam met een groter exemplaar zodat het voor de kinderen lijkt alsof hij groeit. Kerstavond vormt het hoogtepunt, dan mogen de kinderen hun boomstam met een stok tikken en vragen ze hem om kaka te doen. Het, euhm, resultaat vinden ze onder het dekentje, in de vorm van kleine cadeautjes en snoepgoed. Daarna wordt de Tio in het haardvuur gegooid, volgens de oude Catalaanse mythologie, waarbij ze van het vuur twee onbetaalbare cadeaus kregen: licht en warmte.

8. Donald Duck-uurtje in Zweden

In Zweden kun je op 24 december om klokslag 15 uur best voor de televisie zitten om naar de Donald Duck-kerstspecial te kijken. Dit één uur durende programma met oude Disney tekenfilms is een vaste kersttraditie geworden die de Zweden trouw volgen. De straten en winkels zijn gedurende dat uur zo goed als leeg en het staat ook letterlijk bekend als het ‘Donald Duck-uurtje’.

9. Kuisen op Kerst verboden in Noorwegen

In Noorwegen worden op kerstavond alle borstels en dweilen verstopt en wordt er niet gepoetst… Ze geloven namelijk dat die nacht heksen en kwade geesten uit hun graven opstaan en gaan ronddwalen en ze willen voorkomen dat ze borstels en bezemstelen zouden gebruiken om rond te gaan vliegen. Creepy much?

10. Onderbroeken stress in Zuid-Amerika

Waar wij al weken op voorhand stressen over onze kerstoutfit, beperkt de stress zich in Zuid-Amerika tot de kleur van hun onderbroek… Deze zou een grote invloed hebben op hoe het leven er het komende jaar zal uitzien voor de drager. Zo wijst een gele onderbroek op rijkdom en welvaart, terwijl een rode liefde brengt en een witte voor rust en vrede zorgt. Welke kies jij?

← Vorige post Volgende post →Geef een reactie